О нама  
    Увод  
    Статут  
    Ко је ко Друштву  
    Како се учланити  
     
  Активности  
    Економска секција  
    Културна секција  
     
  Архива досадашњих активности  
     
 

Актуелности и предстојеће активности

 
     
  Занимљивости из Ирана и везано за Иран  
     
  Иран и Иранци у Србији  
     
  Србија и Срби у Ирану  
     
  Народне мудрости из Ирана  
     
  Ваши радови у вези са Ираном и Иранцима  
     
  In memoriam  
     
  Линкови  
     
  Контакт  
     
  فارسی  
 

 

СРПСКО-ИРАНСКО ДРУШТВО ЗА САРАДЊУ И ПРИЈАТЕЉСТВО

Ово Друштво је званично основано на Оснивачкој скупштини одржаној 12. децембра 2003. године у Свечаној сали Народне библиотеке Србије . Оснивачкој скупштини је присуствовало око 200 поштовалаца персијске културе и цивилизације и оних који су, у овом бурном времену, за искрену међусобну сношљивост и разумевање.
Самом чину оснивања Друштва претходиле су иницијативе у том правцу, чији су носиоци били проф. Др. Раде Божовић, сликар и асистент Владимир Шћепановић - Вања, арх. Милена Ђурђевац-Ројаи и мр. Владимир Пејић . Значајну моралну подршку иницијативи дао је мр. Голам Вафаји (почасни члан Друштва ), директор Културног центра Исламске Републике Ирана у Београду .
На Оснивачкој скупштини, коју су поздравили представници Српско-руског друштва пријатељства и Српско-јапанског друштва пријатељства, усвојен је Статут Друштва и изабрано руководство. Рад иницијативног одбора и саме Оснивачке скупштине потврдили су оправданост и смисао оснивања једног оваквог друштва. Нагомилани неспоразуми око распада бивше Југославије, грађански ратови у суседству Србије и Црне Горе, који су претили да се претворе у верске, непримерено ангажовање неких страних фактора, све то створило је или ојачало предрасуде према неким народима и културама. Иранска култура, као баштиник најлепших традиција древне персијске културе и државности, која је уз грчку и римску значајно задужила и модерни свет, заслужила је да јој се приђе без оптерећења и непристрасно. Та цивилизација живи у континуитету скоро пет хиљада година и наша средина, српска средина, одавно има поштовања према историји Ирана и његовој цивилизацији. Према томе, задатак Друштва је јасан, али и одговоран: успоставити културну и сваку другу равнотежу између два народа, радити на обостраном равноправном упознавању, градити свет мира, споразумевања и дијалога.
Овај одговоран посао, наравно, не може изнети сама управа Друштва, које још нема своје просторије и многе техничке могућности за квалитетнији рад, већ целокупно чланство Друштва , које за сада броји скоро триста чланова и непрестано се бројчано увећава. Међу почасним члановима Друштва су истакнути ирански режисери Маџид Маџиди и Џафар Панахи, г-ђа Судабе Бабагап, режисер краткометражних филмова, Али Аболхасани, бивши амбасадор Ирана у СЦГ, Маџид Нили, дипломата који се врло заузимао за оснивање нашег Друштва , Моџтаба Хусротаџ, заменик министра за економију, проф. др. Александар Гајић, министар Расим Љајић итд.
Рачунар и нешто инвентара, које је ових дана Друштво добило благодарећи доброј вољи и видној љубазности новог иранског амбасадора, екселенције Сеида Мортез Мир Хејдарија (такође почасни члан нашег Друштва ), дају наде да ће се управа Друштва боље организовати и ефикасније радити. У том смислу, ваљану финансијску помоћ Друштву пружили су до сада, приликом посете Србији, и министар економије Ирана, г-дин Мухамед Мазахари и др. Махмуд Мохамад Араги , директор Иранског центра за међународну културну сарадњу.

Проф. др. Раде Божовић, председник Друштва

 

Напомена: Због сецесије Црне Горе, Српскоцрногорско-иранско друштво за сарадњу и пријатељство је променило име и сада се зове Српско-иранско друштво за сарадњу и пријатељство, што је регистровано и Решењем Министарства за државну управу и локалну самоуправу бр. 130-024-00-02052/2007-07 од 16.10.2007.