Активности
 
 
 
 
 
     
   
     
 

Актуелности и предстојеће активности

 
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
   
   
     
  فارسی  
 

АКТУЕЛНОСТИ И АКТИВНОСТИ ДРУШТВА

Свим нашим драгим пријатељима Иранцима, почев од Његове Екселенције, амбасадора Хосеина Моле Абдолахија, особља амбасаде Исламске Републике Иран у Београду, Културног центра Ирана у Београду и њихових породица, Друштво српско-иранског пријатељства честита Норуз и тим поводом им жели добро здравље, пуно среће, радости и успеха у животу!

Живели!

 

 

In memoriam: Др Мохсен Солејмани

Са неверицом и великом тугом, сазнали смо за изненадну смрт нашег драгог пријатеља, великог стручњака и пријатеља наше земље и народа, г-дина Мохсена Солејманија.

Друштво српско-иранског пријатељства изражава најдубље саучешће породици драгог нам др Солејманија, особљу Културног центра Ирана у Београду, као и амбасади И.Р. Иран у Београду.

У име Друштва српско-иранског пријатељства,

Проф. др Раде Божовић

(Књига жалости ће бити отворена у Културном центру Ирана у Београду, ул. Незнаног јунака 32, у среду 24.01.2018. од 10-12.00 и од 14-16.00 сати)

Ево неколико речи о др Солејманију:

Soleimani black
Др Мохсен Солејмани, директор Културног центра Исламске Републике Иран у Србији и изванредни директор Културног центра Исламске Републике Иран у Црној Гори и БЈР Македонији, преминуо је у понедељак 22. јануара 2018. године од последица срчаног удара.
Пре избора на место директора Културног центра Исламске Републике Иран у Београду, др Солејмани је обављао низ других функција у институцијама уметности и културе.

Рођен је 1959. године у Техерану. Дипломирао је енглеску књижевност на универзитету Аламе Табатабаи у Техерану и докторирао у области дечје књижевности.
Озбиљну књижевну каријеру започео је од 1980. године и до сада је написао и превео око 100 радова у области књижевне критике, наративних принципа и прозних књижевних дела. Поред превођења и ауторских књижевних дела, писао је за радио и телевизију, а око седам година и за штампу. Поред тога, у више наврата је био књижевни и уметнички уредник у разним часописима и новинама, као што је популарни ирански лист "Хамшахри" и као главни и одговорни уредник више часописа, као што је "Ђонге суреха".
Два пута је био члан жирија награде "Kњига годинe", једном члан жирија награде "Ђалале Але Ахмар", a једну годину је провео у управном одбору Удружења дечјих и омладинских писаца.
Др Солејмани је такође држао предавања о књижевности на универзитетима, факултетима и центрима за културу и уметност. Поред тога је годинама држао предавања из области писања фикције, а предавао је и на Факултету ликовних уметности Техеранског универзитета.
Др Солејмани је део свог живота провео бавећи се активностима у области међународног културног менаџмента. Дужи низ година је био виши стручњак за међународну културу, а неколико година је провео на функцији културног представника И.Р. Ирана у Великој Британији и Сједињеним Америчким Државама.

 

 

80 година дипломатских односа Србије и Ирана - Отварање изложбе, 24. новембар 2016. године

 

Др Драган Ћаловић је дипломирао сликарство на Факултету ликовних уметности и арапски језик и књижевност на Филолошком факултету Универзитета у Београду. Магистрирао је теорију уметности и медија на Универзитету уметности у Београду, где је и докторирао у менторству проф. др Дивне Вуксановић.
Сада је др Ћаловић професор Теорије уметности, Теорије медија и Теорије форме на Универзитету "Џон Незбит" (Факултет за уметност и дизајн, Факултет за културу и медије) и Исламске уметности и Исламске архитектуре на Филолошком факултету Универзитета у Београду.
Аутор је три монографије и већег броја текстова из области теорије уметности и медија. Члан је редакција више стручних часописа. Ради на више научних пројеката из области културе и медија са домаћим и иностраним стручним организацијама. Члан је Хрватског филозофског друштва и Естетичког друштва Србије.

Простор савременог Ирана је место развоја великих светских цивилизација о којима сведочи богато културно наслеђе. Цивилизација Ирана је стара више хиљада година и, упркос бројним рушењима од стране разних освајача, неумитним природним катастрофама (земљотреси, зуб времена ...) задржао је бројне трагове прохујалих времена, па и материјалних остатака из историје своје цивилизације. Међу најзначајнијим су, свакако, остаци архитектуре прошлих времена,  о којој ће бити речи у овом предавању.
Како је архитектуру Ирана немогуће представити у целом свом обиму, гледано у временском домену, предавач ће представити архитектуру исламског периода, која је, не само зато што је и најмлађа (потиче од 636. г., када су Иранци прихватили ислам) и најочуванија, већ и зато што су јој Иранци дали посебна решења, посебну драж и она својом лепотом и техничким решењима и данас задивљује цео свет. Један од најузбудљивијих периода историје Ирана свакако је обележен развојем исламске цивилизације, која је једнако оставила трага на културној мапи овог простора. Током предавања биће речи о положају исламске архитектуре на простору Ирана у ширим оквирима исламске архитектуре, те о специфичностима и најзначајнијим дометима њеног развоја.

 

У СУСРЕТ ДРЕВНОМ ИРАНУ

Са пута по централном Ирану од 23. априла до 4. маја 2014.

Презентација на Високој туристичкој школи на Новом Београду

У оквиру сарадње нашег Друштва српско-иранског пријатељства и Високе туристичке школе на Новом Београду, дана 29.03.2017. члан нашег Друштва је одржао презентацију својег путовања кроз централни Иран од 23. априла до 4. маја 2014. Презентација је организована на иницијативу новинара Борислава Коркоделовића и професора Високе туристичке школе Миленка Ђурића, а реализована уз њихову помоћ и свесрдно залагање г-дина Владимира Павковића, предавача на Високој туристичкој школи.

Осим студената и професора и директора Високе туристичке школе, презентацији су присуствовали и амбасадор Исламске Републике Иран у Београду, ЊЕ Хосеин Мола Абдолахи, директор Културног центра Ирана у Београду, др. Мохсен Солејмани, саветник за јавну дипломатију ИР Иран у Београду, г-дин Насер Ехсани Фарид, председник Друштва српско-иранског пријатељства, проф. Раде Божовић и други.

Презентацију је отворио г-дин Миленко Ђурић, а говорио је и ЊЕ амбасадор Мола Абдолахи.

Презентација је подељена на уводни део у коме је било речи о мотивима за овакво путовање и начину његовог организовања. Затим је у другом делу хронолошки приказан избор фотографија најатрактивнијих посећених места и знаменитости. У трећем делу презентације су приказани људи Ирана у виђени током овог путовања у својим свакодневним активностима, почев од најбројнијих студената, ученика, обичних људи на улицама, али и слика номада са њиховим стадима и шаторима, који су се често могли видети поред путева. Најзад, у четвртом делу презентације, дат је закључак о општим утисцима са овог кратког путовања, као и разлици у раније усвојеном виђењу земље и људи Ирана и овог непосредног искуства, затим одступања у путним приручницима од стварне ситуације итд. Општи утисак и препорука младим људима је да је Иран изузетно препоручљива земља како за обично туристичко путовање, тако и за разна истраживачка, научна и слична путовања, како због прелепе земље, разноврсних природних лепота, изванредне кухиње, тако и због задивљујућих историјских и културних знаменитости, споменика, музеја итд. И на крају, оно што се никако не може описати су људи Ирана, срдачни, непосредни, невероватно гостопримљиви, предусретљиви, што највише препоручује ову огромну земљу!

Пре и после презентације, директор Високе туристичке школе, проф. Зоран Миленковић је примио представнике амбасаде ИР Иран и Друштва српско-иранског пријатељства и задржао се са нама у разговору о нашој досадашњој сарадњи, као и могућностима њеног проширења.

Ево и неколико фотографија са ове презентације:

Заједничка фотографија представника Високе туристичке школе, амбасаде ИР Иран и Друштва српско-иранског пријатељства

Професор Ђурић најављује презентацију

ЊЕ амбасадор Мола Абдолахи, др. Солејмани, г-дин Коркоделовић и слушаоци

ЊЕ Амбасадор Мола Абдолахи поздравља слушаоце Високе туристичке школе

Члан Друштва српско-иранског пријатељства, Ђорђе Аранђеловић, држи презентацију својем о путу у Иран

 

Заједничка фотографија представника Високе туристичке школе, амбасаде ИР Иран и Друштва српско-иранског пријатељства у галерији Високе туристичке школе

 

ПРИЈЕМ КОД Њ.Е. АМБАСАДОРА ХОСЕИНА МОЛЕ АБДОЛАХИЈА

Амбасадор Исламске Републике Иран у Београду, Њ.Е. Хосеин Мола Абдолахи, који је ступио на дужност у Београду 14.11.2016., приредио је на своју иницијативу пријем у амбасади за чланове управе Друштва српско-иранског пријатељства ради међусобног упознавања.

Пријему је са стране амбасаде ИРИ, осим Њ.Е. г-дина Моле Абдолахија, присуствовао и саветник за јавну дипломатију, г-дин Насер Ехсани Фарид, а са стране Друштва су учествовали председник, проф. др Раде Божовић, потпредседници Мохамад Реза Мотаги и Ђорђе Аранђеловић, као и чланови управе Славица Јововић и Саид Хосеини.

Њ.Е. Мола Абдолахи је срдачно поздравио своје госте и одржао уводну реч. Захвалио је и за упис Друштва у књиге жалости поводом смрти Њ.Е. Ајатолаха Акбар Хашеми Рафсанџанија, као и трагичне смрти преко 30 храбрих, пожртвованих ватрогасаца, који су погинули приликом гашења великог пожара у огромном савременом трговинском центру у Техерану.

У уводном говору, Њ. Екселенција је представио актуелну политичку и друштвену ситуацију у свету, виђену са стране званичног Ирана, свестрано представио положај Ирана у садашњем тренутку у свету и очекивања у даљем развоју ситуације. Амбасадор је нагласак дао на позитивне догађаје и трендове уз очекивање да ће се они наставити, ако свет настави да тражи решења уз међусобно поштовање, разумевање, помагање и немешање у туђе послове.

У склопу таквих околности, Њ.Е. је веома надахнуто говорио и о тренутном стању међусобних односа Ирана и Србије, као и очигледном тренду њиховог свестраног и наглог развоја за шта постоје бројни предуслови: од сличног положаја у свету, али и сличност народа, обичаја, духа разумевања, разноврсног прожимања култура итд. Потврду овог очекивања г-дин Мола Абдолахи види и из садржаја и духа разговора које је у ово кратко време од два месеца, како је на овој дужности, обављао са председником Р. Србије г-дином Николићем, премијером г-дином А. Вучићем, као и са бројним министрима. Навео нам је и неколико веома конкретних активности које ће се одиграти у најскорије време и које ће имати велики значај за обе земље.

Током године ће бити више веома значајних узајамних посета, а не треба занемарити ни већ потврђено повећање броја туриста из Ирана, али и из Србије у Ирану.

Ове године Иран и Србија прослављају јубиларну 80. годишњицу успостављања дипломатских односа, што ће додатно поспешити многе како дипломатске, тако и привредне и културне активности, за шта су већ предузете многе иницијативе.

Њ.Е. Мола Абдолахи сматра наше Друштво веома драгоценим у укупном миљеу развоја међусобних односа Ирана и Србије, нарочито у погледу културне сарадње, што и јесте улога нашег Друштва.

Председник нашег Друштва, професор др Раде Божовић је представио циљеве нашег Друштва, досадашњи рад Друштва, план за наредни период, као и тешкоће у раду. Њ.Е. је са пуним уважавањем прихватио све аргументе нашег Председника и обећао безрезервну помоћ.

Затим су своје улоге у Друштву и своја виђења тренутног стања и планова Друштва изнели и остали чланови Друштва, што је Њ. Екселенција такође у потпуности уважио.

Њ.Е. Мола Абдолахи је предложио и да се састанци управе Друштва са њим одржавају на свака 3-4 месеца, како би се боље пратио рад Друштва, разумео његов рад и тешкоће и тако и олакшала помоћ Амбасадора.

Цео састанак је одржан у веома отвореној, срдачној и опуштеној атмосфери, са надом да ће сарадња бити међусобно много јача него до сада. О традиционалном гостопримству Иранаца не бисмо ни морали говорити, јер се разговор одвијао уз непрестано послуживање изванредним, славним иранским чајем, можда још славнијим пистаћима и специфичним газ-ом.

Надамо се да ће резултати овог сусрета подстаћи и све чланове, а и симпатизере нашег Друштва да се интензивније укључе у рад Друштва и доставе своје предлоге за рад у наредном периоду, а могућности су широке. Потребне су само идеје и воља да се оне представе, а у оваквом духу сарадње, наћи ће се и начини да се то оствари.

Управа Друштва топло и срдачно захваљује Њ.Е. Мола Абдолахију на изванредном пријему и разумевању.

 

 

 

 

 

УО Друштва српско-иранског пријатељства

Љубише Миодраговића 7б/1, 11000 Београд, Република Србија

Контакт-телефон: (+381 62) 537360,

Имејл: smir@eunet.rs,

WEB: http://www.sid.org.rs

 

 

В А Ж Н О

Подсећамо да су све активности нашег Друштва и Друштва иранског, српског и црногорског пријатељства из Техерана, са којим наше Друштво има потписан Споразум о културној, научној, просветној и економској сарадњи, заједничке.